Je člověk láskyplný a citlivý tvor?

     Myslím si, že člověk musí ujít ještě dlouhou cestu k tomu, aby se stal láskyplným a citlivým tvorem. Už jen proto, že zotročuje jiné živé bytosti....

     Nejvyšší forma zotročování zvířat a otroctví jsou jatka. Je to stavba, dům, kolos, který slouží k zabíjení a porážení takzvaných hospodářských zvířat. V jakém světě to žijeme, že se to děje dnes a denně? Ano, něco podobného se před pár lety dělo i s lidmi, v koncentračních táborech. S lidmi, kteří mají stejný strach ze smrti, stejné pocity a vnímání jako ubohé a bezbranné zvíře.
     V těchto dnech jsem se začetl do knihy, která s tímto tématem úzce souvisí. Jmenuje se "Továrna na smrt", je výpovědí vězňů v Osvětimi. Dlouho ve mě nezanechalo nic tak silný zážitek jako její četba. A proč o ní mluvím? To co se děje na jatkách mi přijde velice podobné.
Člověk pláče a je zahanben nad tím, co se dělo lidem v dobách minulých, ale chová se úplně stejně k jinému živočišnému druhu, který si zotročil a přivlastnil.

     Než se zvířátka dostanou na konec svého života, jsou chovány ve velkochovech, jejichž cesta končí vždy na jatkách. Až přijde jejich čas, jsou naloženy do aut, kde jsou namačkány se svými spoluvězni a odvezeny k popravě. Cesta tam trvá mnohdy několik hodin, protože jsou převáženy na místa nejbližší poptávce. Aby jejich těla (maso) byla pro nenasytného, rozmazleného člověka co nejčerstvější.
     Zvířata prožívají po cestě obrovský stres a spousta z nich uhyne již během cesty, častokrát na selhání srdce. To se dá možná brát jako jejich vysvobození, protože to nehorší je ještě čeká.
Po příjezdu na místo vycítí, co se bude dít a tak se vzpírají a bojují, seč marně. Většinou jsou drastickými způsoby, holemi, elektrickými tyčemi biti do citlivých míst, než je dostanou tam kam chtějí. Následuje vážení, kde zhodnotí jejich celoživotní práci a poté jsou zavřeni do menších komor, kde čekají...

V těchto chvílích mi je velice úzko, že někdo tohle prožívá a já nemám žádnou šanci to globálně ovlivnit a zamezit tomu. Čím dál víc a silněji jsem s tímto problémem propojen a nejde na to nemyslet. Každý den se střetávám a jsem konfrontován s produktem "maso". Díky tomu se děje tohle, o čem píšu. Každou vteřinu umírají jen pro lidské sobectví, bezcitnost a anti-lásku. Trápím se...

     Až nastane jejich čas, stojí v těsné zástupu za ostatními kamarády a jsou surově naháněny vstříc omračujícímu stroji. Během této cesty je na ně stříkána voda, která má usnadnit jejich omráčení elektrickým proudem. Omráčení je účinné po dobu asi 30 vteřin, po kterou musí být zvířátko usmrceno tak, že jej za nohu pověsí hlavou dolů a rozříznou jim hrdlo. Jelikož vše probíhá jak na běžícím páse, spousty z nich se nepodaří omráčit a tak se jim to děje zaživa. Prožívají ty nejstrašnější chvíle, ty největší muka, a za mohutného řevu umírají pro kousek jídla. Opravdu jsou mezi námi "lidé" jako řezníci, kteří jsou ochotni dělat tuhle práci a s kterými se míjím na ulicích?

     U některých zvířátek, např. dětí kraviček (telátek) probíhá tohle výhradně bez omráčení.

     V této souvislosti, především u bio chovatelů se hovoří o termínu, který nazývají "humánní porážka". Humánní znamená  bezbolestná, lidská, nenásilná. Opravdu něco takového v tomhle případě, ve spojení s živou bytostí může existovat?
Humánní porážka má tyto "výhody".
     Zvířata nestojí frontu jako na konvenčních jatkách a nepodléhají tedy tak snadno stresu. Každé zvíře jde na porážku samotné, ostatní zvířata to nevidí, nikdo jej nenahání a je v poklidu vypuštěno ze své kóje širokou uličkou a dobrovolně dojde do jateční komory, kde je omráčeno elektrickým proudem. Poté je po každém zabitém zvířeti kompletně uklizena a umyta.

K tomu se bioprodukce masa se mimo jiné snaží o dodržování těchto zásad, která si dovolí nazývat
"Pět zvířecích svobod".

- svoboda od hladu a žízně
- svoboda od nepohodlí
- svoboda od bolesti a nemocí
- svoboda od strachu a stresu
- svoboda přirozeného chování

     Už je to víc lidské a bezbolestné? Pokud opravdu existuje něco jako "humánní porážka", tak by mohlo existovat i něco jako "humánní znásilnění", "humánní zneužívání dětí", "humánní otroctví"?
   
     Co nás, lidského tvora, nejinteligentnější bytosti na Zemi přivádí k největšímu masakru ze všech? Je to kvůli zdraví, přežití, výživě nebo sebeobraně? Proč každý rok, každou minutu, každou vteřinu zabijeme a zneužijeme tolik nevinných zvířat pro maso, mléko, sýry a vejce? Jen v naší malé České republice bylo za minulý rok zavražděno přes 137 miliónů zvířat!!!

     Je mi z lidské rasy smutno...

     MÍR & LÁSKU



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

...TOHLE JE MŮJ ŽIVOT...

PRVNÍ KONCERT PŘED 15 LETY! #vzpomínky

SNÍDAŇOVÉ SMOOTHIE